Alfrink college

Groep 7/8

Alles over de brugklas in 7 vragenDe vragen hieronder krijgen we vaak. Staat jouw vraag er niet bij? Kom langs tijdens ons Open Dag en stel je vraag.

 

1. Wanneer hoor ik in welke klas ik kom?

Zo snel mogelijk, want we snappen dat je dit wilt weten! We laten dus voor de zomervakantie weten in welke klas je zit. Sterker nog, je kunt op het Alfrink College al voor de zomervakantie kennismaken met je nieuwe klas. Je mentor is daar ook bij.
 

2. Wat doen we op de eerste schooldag?

De eerste twee schooldagen zijn wendagen. Je maakt echt goed kennis met het Alfrink College. We maken er namelijk een slaapfeestje van. Met je hele klas logeer je op school. We doen dan leuke dingen. Denk aan: teambuilding tijdens het sporten, speurtochten en spellen, waarbij jouw klas de strijd aangaat met andere klassen. Slaap je graag veel, doe dat dan in de zomervakantie. Want lang slapen gaat tijdens de wendagen echt niet gebeuren. Dat komt bijvoorbeeld door ons nachtelijke discofeest. De leukste manier om je schooljaar te starten!
 

3. Waarom heet het ‘brugklas’?

Goede vraag. Op het Alfrink College hebben we twee brugjaren. Dat zijn de eerste jaren van de middelbare school. Die jaren zijn een soort ‘brug’ tussen de basisschool en de hogere jaren. Je hoeft bij ons trouwens niet gelijk te kiezen voor havo of vwo. Daar nemen we de tijd voor. Je kunt ook gelijk voor een vwo-klas kiezen. Lees hier meer.

“Op een gewone lesdag volg je een aantal vakken, heb je verschillende pauzes en een 'leesuur'. Een lesuur duurt 45 minuten, de eerste pauze duurt een kwartier en de tweede pauze duurt een half uur.  We hebben ook elke dag een leesuur van 20 minuten. In de les werken we uit boeken, maar oefenen we ook aan de hand van een Kahoot of Quizlet op de MacBook.‚Äč”  

Arghawan Karadaghy, 2 havo/vwo

4. Hoe laat en waar heb ik les?

Elk uur les in een ander lokaal. Dat is even anders dan de basisschool. Maar voor je het weet, ben je eraan gewend. Waar je moet zijn, staat op je rooster. Je vindt je eigen rooster online via zPortal. Lees hier meer over roosters, lestijden en vakanties.

 

5. Wat doet een mentor?

Een mentor is een docent bij wie je terecht kunt met vragen. Hij of zij hoort echt bij jouw klas en kan je verderop in je opleiding ook helpen met het kiezen van een profiel en een vervolgopleiding.

 

6. Ik wil bij mijn vriend/vriendin in de klas komen. Kan dat?

Ja, dat kan zeker! Je kunt de naam van je vriend of vriendin doorgeven aan ons. Dat kan via het formulier waarmee je je aanmeldt op school. Voor de zomervakantie hoor je dan bij wie je in de klas komt. We doen ons best om jullie bij elkaar in te delen.

 

7. Welke vakken krijg ik en wat kan ik kiezen?

Aardrijkskunde, geschiedenis en biologie, die vakken ken je wel. Veel andere vakken zijn nieuw of hebben een andere naam. Wiskunde lijkt veel op rekenen. Het vak ‘taal’ bestaat niet, want bij ons leer je meer dan één taal. Behalve Engels, Frans en Duits krijg je natuurlijk ook Nederlands. Gym heet lichamelijke opvoeding, maar dat zegt niemand hardop. We noemen het ‘LO’ of gewoon ‘gym’. Ook kan je kiezen voor leuke activiteiten bij de keuzelessen van Alfrink+. Bekijk de video's voor meer informatie. Tijdens onze Open Dag en onze Alfrink Experience kun je ook alvast kennismaken met een aantal vakken en Alfrink+.