Het Alfrink College is de enige school in Zoetermeer en omgeving met havo, vwo en tweetalig onderwijs. Fijn om te weten: switchen kan nog. Je hoeft bij ons niet gelijk te kiezen tussen havo en vwo, want we hebben een tweejarige brugperiode. Lees hieronder meer. 

Havo

Havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs) duurt vijf jaar. In de eerste twee jaren is er nog geen verschil tussen havo en vwo. Heb je havo-advies, maar leer je makkelijk en graag? Mogelijk kun je na de eerste twee jaar doorstromen naar 3-vwo. Als je dat wilt, natuurlijk! Het verschil tussen havo en vwo: havo is prakti-

     

scher. Je krijgt veel dezelfde leerstof, maar de stof gaat minder diep. In de derde klas kies je een profiel. Je beslist dan in welke vakken je eindexamen doet. Na havo ga je meestal naar het hbo (hoger beroepsonderwijs) of het mbo (middelbaar beroepsonderwijs). Je kunt na havo ook overstappen naar vwo. 

Vwo

Het vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) duurt zes jaar. De eerste twee jaren is er nog geen verschil tussen vwo en havo. Na het tweede jaar kun je doorstromen naar het vwo of overstappen naar havo. Zelfstandigheid is belangrijk op het vwo, net als een brede interesse. De vwo-lesstof gaat wat dieper dan in de havo-klassen. In de vierde klas kies je een profiel. Je kiest dan in welke vakken je eindexamen doet. Na het vwo ga je meestal naar de universiteit of het hbo. 

Tweetalig onderwijs

Dol op uitdaging? Lees verder over ons tweetalig onderwijs.

 

Mentor

In elke klas heb je een mentor. Die is er speciaal voor jou en je klasgenoten. Lees hier meer. 

Tweetalig onderwijs: meer dan taal

“Tweetalig onderwijs draait om meer dan alleen de Engelse taal. Je leert naast kennis ook veel praktische vaardigheden en doet veel internationale projecten met leerlingen uit andere landen. Zo organiseren onze leerlingen in de bovenbouw elk jaar de Muna-conferentie. Meer dan honderd leerlingen uit het buitenland komen speciaal hiervoor naar het Alfrink. Dat is echt bijzonder om mee te maken. Je leert hier enorm veel van. Organiseren, onderzoeken, samenwerken, Engels lezen, schrijven én spreken in het openbaar. Natuurlijk is dat spannend. Maar je doet het met elkaar.”  

Marcel de Haas, afdelingsleider tweetalig vwo

Sportklassen

We vinden het belangrijk dat je al je talenten kunt ontwikkelen. Ook je sportieve talent. Sport jij veel en graag? Dan is onze sportklas iets voor jou. 

Hoe het werkt
Sportklassen zijn er in het eerste twee jaren van havo en vwo. Doe je havo, dan kun je ook in de derde klas meedoen in de sportklas. Je krijgt zes uur lichamelijke oefening (LO) per week. Daar ga je aan de slag met onder meer hockey, voetbal, basketbal, (beach)volleybal, turnen, atletiek, tennis, free running, dans, skiën en verschillende watersporten. Je leert op een actieve manier nieuwe sporten kennen en volgt sportclinics. Ook bezoek je verschillende sportinstituten zoals bijvoorbeeld Papendal.  
 

Lees meer over sport en cultuur