Nieuws

Alfrink in actie voor Oekraïne

Alfrink in actie voor Oekraïne

Op dinsdag 22 maart organiseerde het Unesco team van het Alfrink College een actiedag voor Oekraïne. De aanleiding is de oorlog en de humanitaire crisis in Oekraïne, maar we nemen op deze dag stelling tegen oorlog en vóór vrede en mensenrechten in het algemeen. 
Beelden uit de oorlog hebben onze leerlingen en medewerkers geschokt, zeker hen die zelf een oorlog hebben meegemaakt of mensen kennen in zo’n situatie. De oorlog in Oekraïne is een oorlog op slechts een dagje rijden van Nederland; dit brengt oorlog wel heel dichtbij.

Het Alfrink College is een Unesco school. Unesco is opgericht na de tweede wereldoorlog om zich in te zetten voor een vreedzame wereld. Via het onderwijs probeert Unesco ‘vrede te brengen in de hoofden van mensen’. Op het Alfrink College proberen we onze leerlingen dit mee te geven: zij zijn de toekomst en moeten leren van conflicten en oorlogen van eerdere generaties.

Tijdens de lessen werd er aandacht besteed aan de Unesco waarden, mensenrechten en vluchtelingenstromen, maar ook aan de verschillende invalshoeken, perspectieven en achtergronden van de oorlog in Oekraïne. 
Ook werd een aantal gastlessen gegeven door medewerkers van The Hague Peace project. Zij vertelden onze leerlingen over hun ervaringen als vluchteling en dat het eigenlijk een onmenselijke keuze is om je eigen huis en land te moeten verlaten.

Daarnaast werd een aantal activiteiten in de centrale hal en de aula georganiseerd om geld op te halen voor Giro 555. Het Unesco team lakte nagels blauw/geel of bracht deze kleuren met schmink aan. Ook werd veel lekkers en andere merchandise verkocht voor het goede doel. Daarnaast brachten de leerlingen en medewerkers al hun plastic flesjes mee naar school, zodat wij het statiegeld konden verzilveren. De Albert Hein van de Broekwegzijde helpt het Alfrink College om alle plastic statiegeldflesjes te verwerken. Fijn om zo’n buurtwinkel te hebben.

Ook was er een simultaan schaaktoernooi georganiseerd, waarbij leerlingen probeerden onze schaakleraar Thomas schaakmat te zetten. En was er een benefiet voetbaltoernooi in de gymzalen: leerlingen teams tegen het docententeam Alfrink United. Buiten op het schoolplein werd een aantal graffitipanelen gemaakt in het thema Unesco en wereldvrede.

Joël de Vos, coördinator van het Unesco team: “Wat een mooi initiatief van het Alfrink Unesco leerlingenteam. Ze hebben hard gewerkt om een mooie actiedag neer te zetten en zo ook veel geld op te halen voor Giro 555. Helaas blijft het voorlopig nodig om de slachtoffers van de oorlog in  Oekraïne te helpen. Het Alfrink College blijft zich als Unesco school inzetten voor een duurzame en vreedzame wereld. School en de wereld zijn samen. Iedereen doet ertoe.”