Ons onderwijs

Havo, vwo en tto

Het Alfrink College is de enige school in Zoetermeer en omgeving met havo, vwo en tweetalig onderwijs.

Tweejarige brugperiode

Bij ons hoef je niet meteen te kiezen tussen havo en vwo. We hebben een tweejarige brugperiode, waardoor je nog kunt doorgroeien. Dat is fijn als je twijfelt, maar ook als je zeker bent over je niveau. Bij ons kun je kiezen tussen een havo/vwo-brugklas of een vwo-klas. Beide opties kun je ook op het tto doen. 

Havo

Havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs) duurt vijf jaar. In de eerste twee jaren is er nog geen verschil tussen havo en vwo. Heb je havo-advies, maar leer je makkelijk en graag? Mogelijk kun je na de eerste twee jaar doorstromen naar 3-vwo. Als je dat wilt natuurlijk! Het verschil tussen havo en vwo: havo is praktischer. Je krijgt veel dezelfde leerstof als op het vwo, maar de stof gaat minder diep. In de derde klas kies je een profiel. Je beslist dan in welke vakken je eindexamen doet. Na havo ga je meestal naar het hbo (hoger beroepsonderwijs) of het mbo (middelbaar beroepsonderwijs). Je kunt na havo ook overstappen naar vwo.

Vwo

Het vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) duurt zes jaar. De eerste twee jaren is er nog geen verschil tussen vwo en havo. Je zit dan bij elkaar in de klas. Na het tweede jaar van de brugperiode kun je doorstromen naar het vwo of havo. Sommige leerlingen zitten vanaf het eerste leerjaar in een vwo-brugklas. 
Zelfstandigheid is belangrijk op het vwo, net als een brede interesse. De vwo-lesstof gaat wat dieper dan in de havo-klassen. We besteden veel aandacht aan kritisch denken, analyseren en onderzoeken. In de vierde klas kies je een profiel. Je kiest dan in welke vakken je eindexamen doet. Na het vwo ga je meestal naar de universiteit of het hbo (hoger beroepsonderwijs).

Tweetalig onderwijs

Ben je goed in taal en houd je van een extra uitdaging? Dan voel je je helemaal thuis op ons tweetalig onderwijs. Op het Alfrink kan je tweetalig onderwijs volgen op havo en vwo-niveau. Tachtig procent van je lessen volg je in het Engels. Vanaf de eerste schooldag. Dat lijkt spannend, maar het went snel. Na twee jaar brugklas thavo/vwo óf tvwo (als je zeker weet dat je vwo wilt doen) kies je hoe je verder wilt leren. Past tweetalig onderwijs goed bij jou? Dan zien we je in 3 thavo of in 3 tvwo. Wil jij toch liever de lessen in het Nederlands volgen, dan ga je verder in 3 havo of 3 vwo. Via thavo word je opgeleid voor Engelstalige hbo-opleidingen. Het tvwo leidt je op voor Engelstalige universitaire opleidingen.
Lees in deze brochure nog meer over het tto van het Alfrink College.

Tweetalig onderwijs: meer dan taal

“Tweetalig onderwijs draait om meer dan alleen de Engelse taal. Je leert naast kennis ook veel praktische vaardigheden en doet veel internationale projecten met leerlingen uit andere landen. Zo organiseren onze leerlingen in de bovenbouw elk jaar de Muna-conferentie. Meer dan honderd leerlingen uit het buitenland komen speciaal hiervoor naar het Alfrink. Dat is echt bijzonder om mee te maken. Je leert hier enorm veel van. Organiseren, onderzoeken, samenwerken, Engels lezen, schrijven én spreken in het openbaar. Natuurlijk is dat spannend. Maar je doet het met elkaar.”  

Marcel de Haas, afdelingsleider tweetalig vwo