Alfrink college

Ons onderwijs

Mentor en tutor

Op de middelbare school heb je voor elk vak een andere docent. Maar er is ook een docent die er speciaal is voor jouw klas. Een beetje zoals de juf of meester op de basisschool. Dat is je mentor.

Begeleiding

Mentor en mentorles

Elke week heb je mentorles. Daar kun je terecht met al je vragen over school. Ook geeft de mentor aandacht aan de sfeer in de klas. Hij of zij houdt in de gaten of je je lekker voelt op school. Heb je vragen of zijn er problemen, dan kun je daar met de mentor over praten. In de hogere klassen helpt de mentor je met het kiezen van een profiel (in welke vakken je eindexamen gaat doen). Ook kan hij of zij meedenken over welke vervolgopleiding bij jou past. Daarvoor kun je ook terecht bij een decaan.

Leren om te leren

Hoe pak je je huiswerk aan? Hoe plan je het in? Daar helpt de mentor je bij. We gaan hier gelijk aan het begin van het schooljaar mee aan de slag. Je leert om handiger, sneller en leuker te leren. Dat geeft jouw eerste jaar een goede start.

Even praten met je mentor

“Als mentor begeleid ik leerlingen in het eerste jaar. Dat vind ik echt ontzettend leuk. Ze kunnen bij mij terecht met vragen, of als ze gewoon even willen praten. Mijn mentorleerlingen zie ik bijna twee uur per dag, in de mentorlessen en ‘gewoon’ bij wiskunde. Ik ben echt het onderwijs ingegaan om te kunnen werken met deze leeftijdsgroep. Zelf ben ik trouwens oud-leerling van het Alfrink College. Na m’n studie heb ik een tijdje ergens anders gewerkt. Toen ik terugkwam op het Alfrink, viel ik gelijk weer voor de warme sfeer!"

Esther van Gils, docent wiskunde en mentor

Tutor: hulp bij het leren

Een tutor is een leerling uit de bovenbouw die je kan helpen met leren. Op ons studieplein zijn altijd tutoren. Kom je er niet helemaal uit met je huiswerk? Je kunt hen om hulp vragen. Ze helpen je graag.

Leerlingmentor

Een leerlingmentor is een oudere leerling (vierde klas). Elke eerste klas heeft een eigen leerlingmentor. Hij of zij helpt de mentor. Ook kan deze leerlingmentor jou tips geven en vragen beantwoorden over de school. Handig om te weten: leerlingmentoren noemen we soms ook plu-leerlingen. Je kunt niet zomaar leerlingmentor of tutor worden. Daarvoor volgen vierdejaars eerst een speciale cursus.