De opdrachten die je krijgt, sluiten aan op wat jij nodig hebt. Heb je meer uitleg nodig of meer uitdaging? Dat regelen we. Je docent weet op welk niveau jij werkt. Uiteindelijk ben je verantwoordelijk voor jouw eigen leerproces. Je maakt plannen van aanpak, stelt jezelf doelen en je reflecteert. In een MOL-gesprek (mentor, ouder, leerling) komt dit aan bod. Zo krijg je inzicht in wat er goed gaat en waar nog ruimte voor verbetering is. Je leert goed aan te geven wat je anders gaat doen, waar je hulp bij nodig hebt en wie je om hulp kunt vragen.
Sport jij op hoog niveau? Maak je uren per dag muziek of dans je fanatiek? We denken met je mee op het Alfrink College. Samen kijken we hoe jij jouw trainingsprogramma het beste kunt combineren met ons onderwijs. Dat geldt voor elk talent, waar jij ook in uitblinkt.
Mentor en tutor
Op het Alfrink is er altijd iemand bij wie je terecht kunt: je eigen mentor. Die zie je bijna elke dag, omdat deze leraar naast de mentorles ook gewoon les geeft, in bijvoorbeeld Nederlands of wiskunde. De mentor kan je helpen bij het plannen van je schoolwerk en hoe je je toetsen kunt voorbereiden. In de mentorlessen besteden we ook aandacht aan onderwerpen zoals om hulp vragen en samenwerken. Je mentor is de leraar die jou het beste kent, net als je leraar op de basisschool. Hij of zij houdt ook in de gaten of iedereen in de klas op een prettige manier met elkaar omgaat. In het eerste jaar krijgt elke klas ook nog twee leerlingmentoren. Dit zijn vierdeklassers bij wie jij terecht kunt als je vragen over school hebt. Op het studieplein zijn ook tutoren aanwezig. Dit zijn leerlingen uit de bovenbouw die helpen met leren.
Decaan
Een decaan helpt je met kiezen. Hij of zij geeft advies over welk soort onderwijs bij jou past. Op het Alfrink College werken verschillende decanen. Die kunnen je helpen met de keuze voor havo of vwo (na je tweede jaar). Later in je opleiding helpt een decaan bij de keuze voor een profiel en een vervolgopleiding. Onze decanen kennen veel verschillende opleidingen en beroepen. Ze kennen jou en ze hebben regelmatig contact met jouw mentor. Daardoor kunnen ze goed advies geven over welke vervolgopleiding bij je past. Misschien weet je al van jong af wat jouw droomberoep is. Ook dan denkt een decaan met je mee. Bijvoorbeeld over welk vakkenpakket je nodig hebt of wat je kunt doen als je moeite hebt met een vak dat je nodig hebt voor je vervolgopleiding.
Leerlingmentor
Een leerlingmentor is een oudere leerling (vierde klas). Elke eerste klas heeft een eigen leerlingmentor. Hij of zij helpt de mentor. Ook kan deze leerlingmentor jou tips geven en vragen beantwoorden over de school. Handig om te weten: leerlingmentoren noemen we soms ook plu-leerlingen. Je kunt niet zomaar leerlingmentor of tutor worden. Daarvoor volgen vierdejaars eerst een training op school.
Klankbordgroep
Ons onderwijs van nu en in de toekomst bespreken we met leden van de klankbordgroep. De klankbordgroep van leerlingen komt meestal vier keer per jaar bij elkaar. Vaak is dit na schooltijd, soms onder schooltijd. Dat gaat natuurlijk in goed overleg met de docenten die de leerlingen op dat moment lesgeven.